Jarno Saarinen: Ride Out -ohjelmatuotannon kulisseissa

Huippukallis tv-draama kertoo Jarno Saarisen elämästä ja kuolemasta sekä kuvaa samalla, miten koruton silloinen kilpamoottoripyöräilyn maailma oli.

Tunnelma oli sanalla sanoen nostalginen, kun tuotantoyhtiö Funfarin masinoima väkijoukko kerääntyi Ahveniston moottoriradalle Hämeenlinnaan viime syyskuun ensimmäisenä torstaina.

Edessä oli pitkä ja joillekin aika hikinenkin työpäivä, jonka aikana näyteltäisiin ja kuvattaisiin edesmenneestä autoinsinööri Jarno Saarisesta kertovaa draamasarjaa. Kuudesta 50 minuutin jaksosta koostuva sarja kulkee työnimellä Ride out, ja se saa ensi-iltansa Ylellä vuoden 2024 alussa.

Ahvenistolla keskityttiin kevääseen 1973. Kantahämäläinen asfalttirata sai toimia kulissina niille legendaarisille Keski-Euroopan areenoille, joilla Saarinen jahtasi samanaikaisesti kolmen luokan maailmanmestaruutta nykyistä MotoGP:tä vastaavassa TT-ajossa.

Jo aiemmin kesällä Funfarin väki oli tuottanut aineistoa kahdesta historiallisesta Imatranajosta. Ensin se oli lavastanut vuoden 1968 kisan, jossa Jarno Saarinen teki MM-debyyttinsä, ja sitten vuoden 1972 GP:n, jossa hän varmisti ensimmäisen ja ainoaksi jääneen mestaruutensa.

Imatran tapahtumat kuvattiin kaupungin klassisella katuradalla. Tosin varikkoa ei voitu järjestää autenttiselle pelipaikalle Imatrankosken urheilukentälle, vaan sille jouduttiin rakentamaan uusi näyttämö Emäsalon merenrantamaisemiin Porvooseen.

Draamasarjaan ehdittiin tuottaa viime kesän mittaan sellaistakin materiaalia, joka kertoo Saarisen ja hänen teinirakkautensa Soilin varhaisista vaiheista pariskunnan kotikaupungissa Turussa.

Teksti: Jukka Saastamoinen

LUE KOKO LEHDEN 2/2023 KAKSIPYÖRÄISIIN LIITTYVÄ SISÄLTÖ PDF-MUODOSSA VELOITUKSETTA TÄSTÄ