Vakuuttamattomien ajoneuvojen määrä laskenut

Liikenteessä on ollut aiempaa vähemmän vakuuttamattomia ajoneuvoja.

Lakisääteinen liikennevakuutus on pakollinen lähes kaikille moottoroiduille ajoneuvoille. Silti vakuutus jää hoitamatta vuosittain kymmeniltä tuhansilta ajoneuvoilta.

Liikennevakuutuskeskukselle ilmoitettiin yli 45 000 vakuuttamatonta ajoneuvoja vuonna 2020. Tämän jälkeen määrä on tasaisesti laskenut.

Viime vuonna vakuuttamattomia ajoneuvoja ilmoitettiin enää noin 36 000.

Omistajanvaihdos usein taustalla

Syitä liikennevakuutuksen puuttumiseen on monia. Usein vakuuttamattomuus liittyy ajoneuvon omistajanvaihdokseen.

Omistajanvaihdos on tilanne, jossa ajoneuvo saattaa jäädä vaille pakollista liikennevakuutusta.

Liikenteessä käytettävää ajoneuvoa ei voi rekisteröidä uudelle omistajalle ilman, että sille on otettu liikennevakuutus. Jos rekisteröinti jää tekemättä, voi vakuutuskin jäädä ottamatta.

Puutteet rekisteröinnissä liittyvät etenkin kuluttajien väliseen käytettyjen ajoneuvojen kauppaan.

”Käytettyjen autojen kauppa on vähentynyt parissa vuodessa kymmenillä tuhansilla”, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen taustoittaa.

“Kun kuluttajien välistä autokauppaa on vähemmän, vakuuttamatta jäävien ajoneuvojen määrä pienenee”, Jumppanen jatkaa.

Miljoonia euroja korvauksia

Vakuuttamattomien ajoneuvojen määrän väheneminen on laskenut myös niiden aiheuttamien vahinkojen määrää.

Vuonna 2023 Liikennevakuutuskeskukselle ilmoitettiin alle 600 vakuuttamattoman ajoneuvon aiheuttamaa vahinkoa. Vuonna 2020 vahinkoja oli vielä yli 900.

Vakuuttamattomien ajoneuvojen onnettomuudet ovat vähentyneet viime vuosina, mutta korvauksia maksetaan silti vuosittain miljoonia euroja.

Vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia vahinkoja korvataan vuosittain useilla miljoonilla euroilla.

Vakuuttamattomien ajoneuvojen muille osapuolille aiheuttamat vahingot korvaa Liikennevakuutuskeskus. Tällä tavalla halutaan varmistaa syyttömien oikeusturva sekä lainmukaisten korvausten maksaminen.

Laiminlyöjä ei saa korvauksia

Suomalaisen liikennevakuutuksen tarjoama turva onkin yksi maailman kattavimmista. Se korvaa liikenneonnettomuudessa aiheutuneet henkilövahingot ja syyttömän osapuolen omaisuusvahingot.

”Vakuuttamisen laiminlyönyt jää kuitenkin kokonaan ilman korvauksia”, Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen varoittaa.

“Lisäksi maksettavaksi tulee takautuvasti perittävä vakuuttamattomuusmaksu, joka on vastaavaan vakuutusmaksuun nähden moninkertainen”, Korhonen jatkaa.

Tilaa Suomen Autolehden vuosikerta täältä. Sähköisenä versiona Suomen Autolehti löytyy Lehtiluukusta!