Päivittämällä paremmaksi

Ohjelmistojen rooli kasvaa autoissa lähivuosina merkittävästi.

Volkswagen on monen muun autovalmistajan tapaan alkanut panostaa uusin voimin ohjelmistokehitykseen. Etenkin ID.-täyssähköautojen myötä ohjelmistojen rooli autossa on kasvanut selvästi.

Konserniin on perustettu Cariad-yksikkö, jonka päätehtävä on rakentaa Volkswagenin VW.OS-käyttöjärjestelmää. Järjestelmä muodostaa konsernin automerkkien ohjelmistojen perustan, kuten MEB tarjoaa fyysisen perusrakenteen konsernin sähköautoille.

ID.-täyssähköautojen myötä ohjelmistojen rooli autoissa on noussut.

ID. Software

Volkswagenin ID.-täyssähköautoissa, joissa VW.OS-järjestelmä kulkee nimellä ID. Software. Järjestelmä on tullut ensimmäisenä markkinoille ID.3-mallissa, joka lanseerattiin vuoden 2020 kesällä.

Alusta asti ajatuksena on ollut, että ID.-perheen autot voivat ohjelmistopäivitysten myötä kehittyä elinkaarensa aikana. Ensimmäiset ID.3-mallit lähtivät aikanaan maailmalle 1.0-ohjelmistoversion myötä.

Tuotepäällikkö Toni Niemisen mukaan jatkossa koko ID.-kannassa olisi aina uusin ohjelmistoversio.

Päivitys etäyhteydellä

ID. Software on päivittynyt monta kertaa. Tehtailta lähtevissä autoissa oli maaliskuussa 2023 3.4-versio. Suomessa taas valmisteltiin samaan aikaan ID.-kannan päivittämistä 3.0-versioon.

Autojen käyttöjärjestelmät päivitetään lähtökohtaisesti käyttämällä langatonta etäyhteyttä, josta käytetään nimitystä over the air (OTA). Päivitys ei vaadi korjaamokäyntiä, vaan auton käyttäjä voi käynnistää päivityksen auton monitoiminäytöltä.

Päivitykset ovat tuoneet lisäominaisuuksia sähköauton lataamisen hallintaan.

Lisäominaisuuksia verkkokaupasta

Tähän saakka päivitykset ovat olleet pääsääntöisesti valmistajan ilmaiseksi tekemiä ohjelmistojen päivityksiä ja korjauksia.

Jatkossa Volkswagen aikoo tarjota erillisen verkkokaupan kautta myös maksullisia sovelluksia ja ohjelmistopäivityksiä. Verkkokaupan kautta voi aktivoida auton ominaisuuksia, kuten vaikkapa ajovalojen automatiikkaa tai navigointijärjestelmän.

Teksti ja kuvat Arto Vänttinen

Teksti on lyhennelmä Suomen Autolehden 4/23 numerossa olleesta artikkelista, josta löytyy myös taulukko ID. Softwaren keskeisistä päivityksistä. Koko artikkelin taulukoineen voit lukea hankkimalla lehden täältä!