Opintopolkua menestykseen: Keskusautohallin joukkueelle MM-pronssia

Volvo International Service Training Award eli VISTA:n juuret ulottuvat vuoteen 1957, jolloin Ruotsin Volvo-asentajien kilpailuja alettiin järjestää. Seuraavien 20 vuoden aikana tapahtuma kasvoi VISTA-kilpailuksi, joka laajeni vähitellen maailmanlaajuiseksi. Vuoteen 1977 mennessä se oli saavuttanut kaikki maanosat, houkutellen mukaan valtuutettujen Volvo-jälleenmyyjien edustajia kaikkialta maailmasta.

Nykyään VISTA on joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen tapahtuma, ja Volvon mukaan se on maailman suurin jälkimarkkinahenkilöstön kilpailu. Toistaiseksi VISTA-historian suurin kilpailu oli vuosien 2017-2018 kisa, johon osallistui alkukarsintoineen yli 19 700 osallistujaa yli 90 maasta.

Kohti maailmanmestaruutta

Vuonna 2007 VISTA päätti järjestää maailmanfinaalin, jossa parhaat joukkueet kilpailevat maailmanmestaruustittelistä. Kilpailu on aina ollut kovaa, mutta mahdollisuus voittaa maailmanmestaruus sai monet kilpailijat suhtautumaan haasteeseen entistä kunnianhimoisemmin. Ensimmäisen VISTA MM-tittelin voitti ruotsalainen Team Skywalker.

VISTA on kilpailu, mutta päätavoitteena on kuitenkin kannustaa henkilöstöä toimivaan  arjen tiimityöhön, rakentaa ryhmähenkeä ja kannustaa itsensä kehittämiseen sekä oman osaamisen kehittämiseen. Laajemmasta näkökulmasta ajatellen VISTA-tapahtumat ovat osaltaan johtaneet Volvo-liikkeissä myös yleisesti parempaan asiakaspalveluun ja parempaan asiakastyytyväisyyteen. Kisahaasteen kautta tuhannet ihmiset eri puolilla maailmaa kouluttavat itseään kehittymään paremmiksi jokapäiväisissä töissään.

Suomen finaalikisa järjestettiin Bilia Kaivokselassa.

Komeasti pronssia

Perjantaina 9. syyskuuta Göteborgissa Volvon tehtaalla oli jännitystä ilmassa. Aiemmin viikolla kilpailtu Volvo VISTA toi yhteen 36 parasta joukkuetta viideltä eri mantereelta, jotka ottivat mittaa toisistaan monipuolisissa tietotaidon, tiimityöskentelyn ja käytännön tehtävissä. Suomen karsinnat voittanut Keskusautohallin kolmihenkinen joukkue lähti rautaisella ammattitaidolla varustettuna Göteborgissa järjestettyyn loppukilpailuun, ja vajaan viikon mittaisen rupeaman jälkeen Niko Helanderin, Aki Koskelan ja Juha-Pekka Virran muodostama Team Profeetat palkittiin perjantai-iltana komeasti pronssisilla mitaleilla. 

Keskusautohallin Team Profeetat iloitsi syystäkin menestyksestään. Kuvassa Jukka-Pekka Virta (vas.), Niko Helander ja Aki Koskela.

”Finaalitapahtuma koostui mekaanisesta työrastista, jossa simuloitiin asiakastapahtumaa ja vianmääritystä. Tämän lisäksi viikon aikana oli erilaisia pienempiä tehtäviä liittyen loogiseen päättelyyn, tietotaitoon, Volvon brändiin sekä tiimin sisäiseen yhteistyökykyyn”, Juha-Pekka Virta summaa.

”Puitteet olivat ensiluokkaiset, olihan kilpailu kuitenkin Volvon tehtaan järjestämä. Pääkilpailupäivänä tiistaina kierrettiin useampi rasti sekä tehtaan alueella että konferenssitiloissa. Palkintojenjaon suhteen meitä pidettiin jännityksessä perjantai-iltaan asti: sijoitukset julkaistiin vasta illallisgaalassa. Tapahtuma oli hieno, ja oli mahtava fiilis huomata että tiimimme pärjäsi näin kovatasoisessa seurassa”, Niko Helander jatkaa. 

”Volvo VISTA on globaali kilpailu, jonka fokuksena on ennen kaikkea osaaminen ja oppiminen. Ryhmätyö on myös keskiössä sen ollessa yksi Volvo VISTA:n perusarvoista.  Karsintoihin osallistui satoja joukkueita ympäri maailmaa ja Suomesta 31. Olen todella onnellinen tiimin puolesta ja valtavan ylpeä siitä huippuosaamisen tasosta, joka meillä täällä Suomessa on. Kyseessähän on yli 40-vuotinen perinne, ja on upeaa nähdä suomalaisten mekaanikkojen ja huoltohenkilökunnan ammattitaso globaalilla skaalalla”, Volvo Car Finlandin Liiketoiminnan ja asiakaskokemuksen kehittämisen johtaja Jaana Kuivalainen totesi tyytyväisenä. 

Ensimmäiset kaksi verkossa suoritettua karsintakierrosta Profeetat suorittivat kolmen parhaan joukossa lunastaen paikkansa Suomen finaalissa, jossa kilpailivat kolme ensimmäisiltä kierroksilta eniten pisteitä kerännyttä joukkuetta. Vantaalla järjestetyssä Suomen finaalissa oli yleisöä seuraamassa suorituksia, joiden etenemistä tuotiin selkeästi esille esimerkiksi testerinäyttöjen välittämisellä isoille näytöille. Esiintymispaineet toivat tiimeille ymmärrettävästi vielä lisähaastetta.

Teksti: Kalle Kalaja