Onnistunut tapahtumapäivä: AKL Tech Day veti väen Jyväskylään
Tapahtumapäivän teemana oli ”Kestävästi tulevaisuuteen”. Ohjelman sisältö ja rakenne oli suunniteltu puhuttelemaan sekä huolto- ja korjaamoalan henkilöstöä että alan koulutustahoja. Paikalle saapui lähes 300 ammattilaista, joten tilaisuudelle asetetut osallistujatavoitteet jopa ylitettiin.
AKL Tech Day oli sekä tunnelmansa että kerätyn kävijäpalautteen mukaan kokonaisuutena varsin onnistunut. Jyväskylän Paviljongissa 27.9. toteutettu kokopäivän tilaisuus oli rakennettu tehokkaasti yhteen hallitilaan, jossa kuultiin esitykset, ruokailtiin, seurattiin työpajoja ja tutustuttiin yhteensä yhdeksän tapahtumakumppanin osastoihin.
Oikea tahtotila
Tilaisuuden avasi AKL:n toimitusjohtaja Pekka Rissa, joka painotti vahvasti tulevien muutosten huomiointia autoalan yritys- ja koulutustoiminnoissa.
”Tämän hetken 15-vuotiaat ovat vuonna 2050 yhteiskuntamme keskeisiä päätöksentekijöitä. Heidätkin täytyy saada kiinnostumaan autoalasta ja mukaan kehityksen kulkuun. Jakeluteissä tullaan näkemään isoja muutoksia, ja tehtaat yhdistävät enenevässä määrin auton ja asiakkaan tietoja. Erilaisten järjestelmien toimivuus, niiden välinen yhteispeli ja kehitystyö tulee nostaa keskeiseen rooliin tulevia toimintavuosia suunnitellessa”, Rissa totesi.
Pekka toi esille myös yritysvastuun merkitystä. Koska alamme kehittyy monelta osin seuraavien kymmenen vuoden aikana enemmän kuin viimeisten sadan vuoden aikana, tulee henkilöstöön ja muutosjohtamiseen panostaa ennakkoluulottomasti.
Osaavaa työvoimaa
Yritys-oppilaitosyhteistyön edelleen kehittäminen on keskeisessä roolissa, kun alan osaajien määrää ja laatua halutaan parantaa tuleville vuosille. AKL:n tekninen johtaja Jouko Sohlberg kertoi Uusi ammatillinen kasvu – positiivinen rakennemuutos (UAK) ja Autoalan pätevöitymisohjelma (APO) -hankkeiden sisällöistä ja tuloksista.
”Tulevaisuudessa osa nykyisistä työtehtävistä voi kadota kokonaan, mutta samaan aikaan auto- ja tieliikenneklusteriin syntyy kokonaan uusia työtehtäviä ja mahdollisesti myös kokonaan uusia toimialoja. Jos toimintakentän muutoksia tapahtuu kiihtyvällä tahdilla, pitää myös koulutuksen ja muun osaamisen kehittämisen reagoida näihin muutoksiin riittävän nopeasti”, Sohlberg tähdensi.
Hyvin muotoiltu
LAB-ammattikorkeakoulun Tero Leponiemi kertoi Tech Dayssä hyvin havainnollisesti tuotteiden muotoiluun liittyvistä asioista. Aiemminhan muotoilu liittyi terminä lähinnä jonkun fyysisen esineen ulkonäköön tai mekaaniseen käytettävyyteen. Tänä päivänä muotoilusta puhuttaessa viitataan yhä enemmän palvelumuotoiluun, eli siihen millaisen käyttökokemuksen joku laite tai ohjelmisto tarjoaa.
Aihe voi tuntua esimerkiksi perinteistä autokorjaamotoimintaa ajatellen hieman vieraalta, mutta itse asiassa juuri palvelumuotoilu on se, joka muokkaa asiakaskokemusta huomattavan paljon nykyisessä ja tulevassa maailmassa.
”Kun erilaiset lisätyn todellisuuden sovellukset ja laitteiden keskinäisen kommunikaation ratkaisut yleistyvät, nousevat palvelumuotoilujen onnistumiset entistä keskeisempään rooliin. Olen törmännyt lähiaikoina omassa arjessani laitteiden ohjeiden ja käyttöjärjestelmien ohella fyysisenkin käytettävyyden epäonnistumisiin, jotka ovat romahduttaneet muuten pätevän tuotteen jättämää yleisvaikutelmaa”, Tero kertoi esimerkein.
Hyvä kattaus
Päivän sisältöön kuului myös neljä ytimekästä työpajaa: Sähköajoneuvojen akkujen korjaaminen jälkimarkkinoilla (Frans Malmari, Diagno Finland Oy), Koriteknologia (Riku Kangastie, Koulutuspalvelu Vaurio), Etäpalvelut ja tiedonsiirtoteknologia autoissa (Antti Paasivirta, Veho Oy Ab) sekä ADAS-järjestelmät (Mikko Kittelä, Asiantuntijatehdas Oy).
Pirkanmaan pelastuslaitoksen Iiro Wennberg kertoi erittäin luontevasti ladattavien autojen turvallisuus-, onnettomuus- ja turvallisuusasioista. Jarmo Pääkkönen (J. Rinta-Jouppi Oy) toi esille korjaamon kannattavuusasioita, ja Savon koulutuskuntayhtymän Kati Lundgren puolestaan kestävään kehitykseen liittyviä yritystoiminnan visioita ja faktoja.
Tilaisuuden lopuksi julkistettiin myös vuoden Autoalan koulutuksen järjestäjä -kilpailun voittaja, Turun ammatti-instituutti.
”Henkilökuntamme on sitoutunut esimerkillisesti uusien opetusmenetelmien ja välineiden käyttämiseen. Opiskelijamme viihtyvät ja työllistyvät hyvin”, Turun ammatti-instituutin lehtori Hermanni Salonen totesi.
Monipuolisesti onnistuneen kokonaisuuden myötä AKL Tech Day on saamassa jatkoa ensi vuonna.
Teksti: Kalle Kalaja