Korkeapainepesurit

Korkeapainepesuri on korjaamon monikäyttöinen puhdistusväline.

JULKAISTU SUOMEN AUTOLEHDEN NUMEROSSA 8/2021:

Korkeapainepesuri, tuttavallisemmin painepesuri, mielletään yleensä esimerkiksi autonpesuihin ja -fiksauksiin erikoistuneiden yritysten työvälineeksi. Korkeapainepesureita voidaan käyttää kuitenkin autoalalla huomattavasti monipuolisemmin.

Vaikka esimerkiksi renkaanpesukoneet ovat tehokkaita apuvälineitä, moni korjaamo ja rengasliike luottaa edelleen painepesuriin. Syynä tähän on nopeus ja se, että puhdistus on helppo kohdentaa erityisen pinttyneeseen likaan.

Moni korjaamo tarjoaa pesupalvelua huollon yhteydessä. Usein tämä on toteutettu automaattisen pesukadun avulla, jossa pesuvaihtoehtoja on käytännössä kaksi: harjaton ja harjallinen. Vakuuttavista lupauksista huolimatta on vähänkään pinttymään päässeen lian poistaminen harjattomassa pesussa melko vaatimatonta.

Tarkka autonomistaja ei taas halua missään nimessä autoaan pestävän harjallisessa pesussa. Tällaisessa tilanteessa voidaan esimerkiksi lisähintaan tarjota myös niin sanottua käsinpesua, jossa painepesun ja kemiallisen puhdistuksen yhteispelillä päästään melko hyvään lopputulokseen.

Raskaan kaluston puolella kaluston automatisoitu pesu ei useinkaan ole mahdollista ja kalusto saattaa olla hyvinkin likaista. Niinpä korkeapainepesurin tarve päivittäisessä käytössä on kevyen kaluston korjaamoa suurempi.

Käyttökohde määrittää muun muassa sen, pitääkö laiteen olla liikuteltava vai kiinteästi asennettava. Samalla kannattaa suhteuttaa koneen teho pesukohteiden määrään, laajuuteen ja pesun säännöllisyyteen.

Yleisimpiä pesureita ovat liikuteltavat mallit. Kiinteästi asennettavat mallit soveltuvat hyvin paikkoihin, joissa pesu tapahtuu samassa paikassa esimerkiksi kuljetuskaluston puhdistuksessa. Tällöin laite on aina käyttövalmiina määrätyssä pesukohteessa.

Kylmää tai kuumaa

Korkeapainepesurit voidaan jakaa kahteen ryhmään tuloveden lämpötilan mukaan. Kylmävesipesurit eivät itsessään lämmitä pesuvettä, vaan suihkutettava vesi on saman lämpöistä tuloveden kanssa. Tällöin maksimilämpötilan määrittää käyttövesiverkoston lämpötila.

Kaikki pesurit eivät kuitenkaan kestä nykyisin käytettyä käyttöveden lämpötilaa, joka saattaa olla jopa 65 astetta. Tällaisen pesurin ollessa kyseessä täytyy käyttäjiä ohjeistaa oikeasta veden lämpötilasta. Liian kuuma tulovesi saattaa lyhentää laitteen elinikää merkittävästikin.

Kuumavesipesurit käyttävät veden lämmittämiseen sähkövastusta tai polttoainekäyttöistä poltinta. Pesuveden lämpötila saadaan pidettyä jopa yli sadassa asteessa pitkässäkin pesujaksossa. Kuumavesipesuri voidaan siis liittää vesijohtoverkoston kylmävesilinjaan ja siitä huolimatta pesuveden lämpötila saadaan paljon kylmävesipesuria korkeammaksi.

Ympäristöystävälliset pesuaineet vaativat yleensä riittävän lämpötilan hyvän puhdistustuloksen saavuttamiseksi. Siksipä kuumavesipesurit ovatkin yleistyneet huomattavasti.

Automaattinen sammutus

Pesuveden lämpötilan, paineen ja suihkutustavan valinta voidaan tehdä pesurin käyttöpaneelista ja suihkukahvasta. Selkeät ja havainnolliset säätimet helpottavat ja nopeuttavat käyttöä sekä takaavat laitteen tehokkaan käytön. Väärin käytettynä pesurilla ei saavuteta oikeaa pesutulosta ja esimerkiksi pesuaineen kulutus voi nousta turhaan.

Pesurien käyttömukavuutta on parannettu esimerkiksi ergonomisilla pesukahvoilla. Myös liipaisimen kevennetty käyttövoima helpottaa varsinkin pitkäaikaista käyttöä.

Kylmä- ja kuumavesipesurien painoissa on suuria eroja. Kevyimmät kylmävesipesurit painavat vain parinkymmenen kilogramman verran, kun taas kuumavesipesurit painavat helposti satakin kilogrammaa. Paino vaikuttaa luonnollisesti laitteen liikuteltavuuteen.

Laitteiden liikuteltavuutta auttavat kookkaat, kääntyvät pyörät. Myös kunnollinen letkukela ja tähän yhdistetty laadukas letku parantavat liikuteltavuutta, kun letkut eivät jää pyörien tai käyttäjän jalkojen alle. Koneen säilytystä varten myös sähköjohdolle olisi hyvä olla oma paikkansa.

Useimmat ammattikäyttöön tarkoitetut pesurit on varustettu pysäytysautomatiikalla. Automatiikka sammuttaa pesurin pumpun, kun pesukahvan liipaisin vapautetaan. Tämä vähentää melua työalueella sekä lisää pumpun käyttöikää.

Korkeapainepesuria hankittaessa kannattaa ottaa huomioon myös hintaan kuuluvat vakiovarusteet sekä erikseen hankittavat lisävarusteet. Jos pesuria käytetään useisiin eri käyttötarkoituksiin, voi olla, että yksi pesusuutin ei sovikaan kaikkiin niihin. Silloin laajasta lisävarustevalikoimasta on hyötyä.

Tutustu laitetarjontaan alla olevan pdf-taulukon avulla!

Teksti: Harri Miinin

Linkki PDF-taulukkoon