Komponenttipula takana päin

Uusien autojen korkea tilauskanta on syksyn aikana sulanut, sillä autojen tuotantoa piinannut komponenttipula jäänyt taakse. Samaan aikaan uusien autojen heikko kysyntä syö odotuksia ensi vuoden rekisteröinneistä.

”Uusien autojen toimitusajat ovat palautuneet käytännössä jo pandemiaa edeltäneelle tasolle. Toimitusajat ovat nyt noin 3–4 kuukautta. Vielä viime syksynä toimitusajat olivat kaksin- tai kolminkertaisia normaaliin nähden”, Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio kertoo.

Noin puolet tänä vuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista on ollut ladattavia automalleja.

87000 uutta henkilöautoa

Alkuvuoden rekisteröinnit ovat edelleen noin 14 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa alemmat. Ensirekisteröintien määrän on ennakoitu kasvavan tänä vuonna noin 87 000 autoon, mutta jäävän ensi vuonna hieman alle 80 000 henkilöauton lukemaan.

Lokakuussa ensirekisteröitiin 6 451 henkilöautoa, mikä on 4,1 prosenttia enemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Tammi-lokakuussa on rekisteröity yhteensä 75 033 henkilöautoa, joka on 8,6 prosenttia viime vuotta enemmän.

Käytettyjen autojen kauppa on jatkunut tänä vuonna vilkkaana.

Käytetyn kauppa vilkasta

Käytettyjen autojen kauppaa on käyty tänä vuonna selvästi viime vuotta vilkkaammin. Autoliikkeiden käytettyjen henkilöautojen kauppojen määrä kasvoi noin 12 prosentilla viime vuoden lokakuusta. Lokakuun lukemat olivat noin 5 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella.

”Käytetyn auton kauppa on ollut koko vuoden vilkasta ja tahti on lokakuun aikana kiihtynyt. Koko vuoden aikana vaihtoautokauppaa on autoliikkeissä käyty reilut 6 prosenttia viime vuotta enemmän. Käytettyjen autojen myyntiajat ovat tänä vuonna hieman lyhentyneet. Myös vaihtoautojen hintataso on tänä vuonna ollut vakaa”, Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tero Lausala kertoo.

Ladattavien osuus noin puolet

Tammi-lokakuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 33,5 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja 20,2 prosenttia ladattavia hybridejä. Ladattavien autojen osuus on kasvussa myös käytettyjen autojen kaupassa.

Alkuvuoden aikana noin 6,8 prosenttia autoliikkeiden kautta myydyistä käytetyistä autoista on ollut ladattavia hybridejä ja noin 3,5 prosenttia täyssähköautoja. Näin ollen jo joka kymmenes autoliikkeestä myyty vaihtoauto on tänä vuonna ollut ladattava.