Käytettyjen keskihinnat laskivat

J. Rinta-Jouppi Oy:n mukaan kesällä myymien käytettyjen henkilöautojen keskihinta oli jopa 2 000 euroa alhaisempi kuin edeltävänä kesänä.

J. Rinta-Joupin myymien käytettyjen henkilöautojen keskihinta oli noin 11 800 euroa touko-heinäkuussa 2023. Tätä edeltävän vuoden 2022 vastaavalla ajanjaksolla keskihinta oli 2 000 euroa korkeampi. Yhtiön mukaan keskihintojen lasku on seurausta pitkään jatkuneesta automarkkinan myllerryksestä.

Autokaupassa kuluttajien ostokäyttäytyminen on muuttunut, ja siihen ovat vaikuttaneet erityisesti korkotason nousu ja kotitalouksien kasvaneet menot. Kun yleinen maksukyky heikkenee, kohdistuu kysyntä aiempaa edullisempiin autoihin.

“Nykyään autokaupassa kohtaa useammin tilanteita, jossa asiakas haluaa vaihtaa autonsa nykyistä edullisempaan. Tämä kielii siitä, että useissa kotitalouksissa mennään säästöliekillä ja kuluja pyritään karsimaan. On selvää, että kuluttajat reagoivat herkästi talouden muutoksiin ja pyrkivät löytämään kustannustehokkaampia vaihtoehtoja auton hankintaan”, myyntijohtaja Markku Ala-Hakuni toteaa.

Sähkömallien vaikutus

Keskihintojen muutosta selittää myös sähkökäyttöisten ajoneuvojen hintojen lasku, johon kuuluvat täyssähköautot, ladattavat hybridit sekä perushybridit. Kesän 2022 sähköautobuumi vauhditti niiden myyntiä ja nosti hintoja. Nyt kuitenkin sähkökäyttöisten ajoneuvojen hinnat ovat laskeneet ennennäkemättömän mataliksi, ja ne ovat tarjolla huomattavasti edullisemmin.

“Sähkökäyttöisten ajoneuvojen hinnat tulivat viime vuoden syystalvella rymisten alas. Tällä hetkellä sähköisiä menopelejä saa erittäin houkuttelevin hinnoin, mikä on innostanut yhä useampia harkitsemaan ympäristöystävällisempää vaihtoehtoa liikkumiseensa”, Ala-Hakuni jatkaa.