Osaamista yhteistyöllä

Työelämälähtöinen koulutus tuo autoalalle ajantasaista osaamista.

Ammattiopisto Samiedu tiivistää yhteistyötään merkkiautoliike Auto-Killan kanssa. Yhteistyön tavoitteena on varmistaa, että ajoneuvoalan opiskelijat saavat jatkossakin työelämässä tarvittavaa oikeaa osaamista.

Auto-Kilta antoi muun muassa viikon ajaksi opiskelijoiden tutustuttavaksi täyssähköisen Volvo XC40:n.

– On hienoa, että saimme sähköauton ´vierailulle´ opetusmielessä. Lisäksi Auto-Kilta yhdessä maahantuojan kanssa lahjoitti meille merkkitesterin pysyvään opetuskäyttöön, Samiedun opettajat Jukka Malinen ja Jarno Asikainen sanovat.

– Meillä on entuudestaankin ajantasainen laitteisto, mutta merkkitesteri on tervetullut lisä oppimisympäristöömme, opettajat lisäävät.

Jussi Laine (vas.) ja Ilpo Huttunen (oik.) luovuttivat täyssähköisen Volvo XC40:n ja merkkitesterin opetuskäyttöön Samiedulle Jukka Maliselle ja Jarno Asikaiselle. Kuva Samiedu

Työelämälähtöistä koulutusta

Molemmat yhteistyökumppanit korostavat työelämälähtöisen koulutuksen merkitystä. Savonlinnan Auto-Kilta on ottanut jo vuosia Samiedun automekaanikko-opiskelijoita eripituisille työssäoppimisjaksoille.

– Kumpikin voittaa – me saamme osaavia työntekijöitä, ja opiskelijat pääsevät harjoittelemaan alansa nykyaikaisessa työympäristössä, Auto-Killan huoltopäällikkö Ilpo Huttunen sanoo.

– Haluamme tuulettaa opiskelijoiden mielikuvia hämäristä autokorjaamoista ja esitellä muun muassa perinteisestä korjaamotyöstä poikkeavaa Volvon oma mekaanikko -toimintamallia, Huttunen jatkaa.

Automekaanikolle uusia taitoja

Samiedulla tutustumiskäynnillä ollut sähköauto edustaa ajoneuvoalan koulutuksen tulevaisuutta.

– Autoilu sähköistyy Suomessa vähitellen. Polttomoottoriajoneuvot eivät katoa hetkessä, mutta sähköautojen yleistyessä tarve erikoisosaamiselle kasvaa, Malinen ja Asikainen toteavat.

On tärkeää, että opiskelijat perehtyvät jo opiskeluaikanaan merkkitestereihin ja sähköautoihin. Kuva Samiedu

Auto-Killan teknisen palvelun päällikkö Jussi Laine sanoo, että esimerkiksi Volvon henkilöautot myydään jo nyt pääasiassa sähköisinä.

– Koulutuksessa on huomioitava, että muutaman vuoden päästä autokanta on toinen. Tuolloin jopa 60–70 prosenttia autoista on ladattavia autoja. On tärkeää, että opiskelijat perehtyvät jo opiskeluaikanaan merkkitestereihin ja sähköautoihin. Se vaikuttaa merkittävästi myös opiskelijoiden työllistymiseen.

Laine ja Huttunen lupaavat, että jatkossa Samiedun ajoneuvoalan opettajat pääsevät osallistumaan myös maahantuojan järjestämään koulutukseen.

– Suunnitelma sähköautoihin perehdyttävästä koulutuksesta on valmisteilla. Lisäksi Samiedun on mahdollista saada maahantuojalta tukea korjaustyökalujen hankintaan, miehet korostavat.

Vetovoimaisia työpaikkoja

Malinen uskoo, että ajoneuvoteknologian kehittyminen lisää alan kiinnostavuutta.

Opettajana hän on erityisen tyytyväinen siitä, että opiskelijoille löytyy omalta seudulta monipuolisia harjoittelupaikkoja sekä tulevaisuuden työpaikkoja.

– Heti opintojen alkupuolella vierailemme erilaisissa alan yrityksissä. Näin opiskelijat saavat käsityksen, millaisia työtehtäviä he valmistuttuaan voivat tehdä. Myös Auto-Killassa olemme perinteisesti käyneet, Malinen kertoo.

Ajoneuvoteknologian kehittyminen lisää alan kiinnostavuutta ja tuo alalle vetovoimaisia työpaikkoja. Kuva Samiedu

Huoltopäällikkö Huttunen puolestaan kehuu, että viime syksyn vierailu oli onnistunut ja herätti kiinnostusta opiskelijoissa.

– Tunnin päästä käynnistä yksi mukana olleista opiskelijoista soitti ja kysyi meiltä harjoittelupaikkaa. Tavoitteemme onkin lisätä alan vetovoimaisuutta ja tehdä itsestämme alan halutuin työpaikka.

Tilaa Suomen Autolehden vuosikerta täältä. Sähköisenä versiona Suomen Autolehti löytyy Lehtiluukusta!