Edulliset diagnoositesterit
Diagnoositesteri kannattaa pitää ajoneuvojen uusien teknologioiden kanssa ajan tasalla.
JULKAISTU SUOMEN AUTOLEHDEN NUMEROSSA 7/22:
Huoltovälinäytön nollaaminen, vikamuistin luku ja tyhjennys ovat diagnoositesterin peruskauraa. Yksinkertaisimmatkin huoltotyöt edellyttävät tehdyn työn kuittaamista tai sopeutusarvojen palauttamista. Ammattilaistason diagnoositesterillä tulisi näiden lisäksi suoriutua myös monipuolisemmista tehtävistä. Eri osajärjestelmien testit sekä säätöarvojen luku helpottavat vikadiagnoosin tekoa. Näin voidaan säästyä väärien komponenttien vaihdoilta ja ylimääräisiltä kuluilta.
Vaihdettujen ohjainlaitteiden tai muiden elektronisten komponenttien sopeuttaminen sekä esimerkiksi hiukkassuodattimen pakotettu regenerointi kuuluvat nykyisin korjaamon perustehtäviin. Myös lisävarusteiden kuten vetokoukun asennuksen yhteydessä tehtävä varusteen aktivointi tulisi voida suorittaa myös monimerkkikorjaamolla. Asianmukaisella laitteistolla nämä tehtävät sujuvat vaivattomasti ilman yhteensopivuusongelmia.
Tiedonsiirtonopeudet haasteena
Uutta diagnoositesteriä hankittaessa kannattaa huomioida tulevaisuuden vaatimukset. Elektroniikan yhä lisääntyessä ajoneuvoissa kasvaa myös siirrettävän tiedon määrä ja vanhat tiedonsiirtoväylät jäävät vääjäämättä liian hitaiksi. Muun muassa ohjainlaitteiden ohjelmoinnit tai ajonaikainen diagnosointi vaativat uusimmissa ajoneuvoissa niin suurta tiedonsiirtonopeutta, että esimerkiksi perinteinen CAN-väylä ei siihen enää kykene. Uusin Ethernet-yhteyttä hyödyntävä DoIP (Diagnostics over internet protocol) yhteysprotokolla vastaa tähän haasteeseen.
Osa ajoneuvovalmistajista on jo ottanut DoIP-protokollan käyttöönsä ja muut seurannevat perässä. Toinen uutuus tiedonsiirtoprotokollien saralla on CAN FD (Flexible data rate), jonka rökittää perinteiseen CAN -väylän sekä viestikentän koossa että tiedonsiirtonopeudessa. Nimensä mukaisesti CAN FD -väylää hyödyntävät ohjainlaitteet voivat muuttaa sekä tiedonsiirtonopeutta että viestikentän kokoa tarpeen mukaan.
Jo vähän tutumpi uutuus diagnoosiprotokollien vaikeaselkoisessa viidakossa on Euro 5 standardin määrittelemä PassThru -ominaisuus. PassThru mahdollistaa tiettyjen järjestelmätoimintojen ohjelmoinnin myös muiden kuin ajoneuvovalmistajan testilaitteistoilla. PassThru -yhteensopivat testilaitteet voivat mahdollistaa valmistajasta riippuen ohjainlaitteiden ohjelmointien lisäksi myös autonvalmistajan portaalin kautta hankittavan diagnoositestilaitteen käytön. PassThrun ansiosta myös monimerkkikorjaamot voivat siis tehdä töitä, jotka ennen kuuluivat ehdottomasti merkkikorjaamoille.
Moni autovalmistaja on ottanut osassa ohjainlaitteitaan käyttöön oman palomuurin, joka estää yhteydenoton ohjainlaitteelle ilman asianmukaista laitteistoa. Secure Gateway (SWG) mahdollistaa diagnostiikan ainoastaan valmistajan hyväksymillä testereillä. SWG ei välttämättä estä yksinkertaisempien diagnoositöiden suorittamista, mutta esimerkiksi vikakoodien poistaminen ei välttämättä kaikilla testereillä onnistu.
Vanhemmallekin kalustolle
Diagnoositesterin ajoneuvotietokannan tulee olla jatkuvasti ajan tasalla, joten laitteen ohjelmistopäivitysten saatavuuteen ja hintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Mahdollisuus integroida korjaamoinformaatiotietokanta diagnostiikkalaitteistoon lisää käyttömukavuutta, kun käyttäjän ei tarvitse hyppiä eri ohjelmistojen välillä. Joihinkin testereihin informaatiotietokannan saa lisävarusteena ja osaan se kuuluu jopa vakiona.
Käytönaikainen opastus sekä suomenkielinen käyttöliittymä helpottavat diagnoositesterin satunnaista käyttöä, mutta eivät toki ole välttämättömiä, jos laitteeseen perehtyy huolellisesti. Jos tarkoituksena on diagnosoida hieman vanhempaakin kalustoa, kannattaa lisävarusteena hankkia adapterisarja, joilla myös näiden autojen diagnostiikkaväylään päästään kytkeytymään.
Tämän kertaiseen laitekatsaukseen on koottu laitetiedot edullisista diagnoositestereistä, jotka suoriutuvat myös hieman vaativammista diagnoositehtävistä. Laitteita on sekä itsenäisinä, omalla näytöllä varustettuina ns. stand alone -malleina että tietokoneeseen tai tablettiin yhdistettäviä. Laitteiden hintatietoja vertailtaessa on hyvä huomioida, vaatiiko testeri esimerkiksi tietokoneen toimiakseen ja onko tämä sisällytetty hintaan.
Tutustu laitetarjontaan alla olevan pdf-taulukon avulla!
Teksti: Harri Miinin