Ajankohtaista

Selaa kaikkia »

Mullistava power-to-X-tekniikka

09.04.2021

Pääkirjoitus, Suomen Autolehti 4/2021

Sähkölle löytyi varasto

Sähkö on hieno energianmuoto. Sen tuotanto onnistuu monesta eri lähteestä. Sähköä voidaan myös siirtää pitkiäkin matkoja varsin hyvällä hyötysuhteella, kun jännite nostetaan tarpeeksi korkeaksi.

Sähköä ei kuitenkaan voida varastoida suuria määriä. Se tekee sähköstä äärimmäisen hankalan energianmuodon. Tuotannon ja kulutuksen on oltava koko ajan balanssissa. Käytännössä ja viime kädessä se onnistuu vain tuotantoa säätämällä, vaikka kulutusta kuinka ohjailtaisiin. Tuotanto on silloin mitoitettava huipun mukaan.

Liikenteen sähköistäminen suuressa mittakaavassa tuo nämä ongelmat eteen. Lisäksi törmätään kriittisten akkumateriaalien riittämättömyyteen. Ajoneuvoakkujen lataamisen hitaus on merkittävä lisämauste soppaan.

Päästöttömän energian tuotannossa sähkö on kuitenkin keskeisessä asemassa. Tuuli- ja aurinkoenergia ovat tulevaisuutta, kun fossiilisen energian käytöstä irtaannutaan ja ydinenergia saa saman kohtelun. Miten pulma ratkaistaan?

Sähkölle on keksitty varasto. Power-to-X-tekniikan avulla tuotetaan synteettisiä polttoaineita. Raaka-aineet ovat vedestä hajotettava vety ja ilmasta talteen otettava hiilidioksidi. Vettä voidaan katsoa olevan loputtomiin, ja tässä se jopa palaa takaisin. Hiilidioksidin osalta voidaan puhua jopa pelastuksesta, kun kertaalleen ilmakehään laskettua palamisen lopputulosta kerätään takaisin.

Polttoainereitti avaa huikeita mahdollisuuksia. Jakeluinfrastruktuuri on valmiina: tankkiautoille ja huoltoaseman pumppumittareille on aivan sama, kulkeeko niiden läpi fossiilista vai synteettistä polttoainetta. Autojen moottorit ovat valmiina – mäntämoottori jatkaa voittokulkuaan toiselle sadalle vuodelleen.

Riemuun on kuitenkin vielä matkaa. Päästötöntä primäärienergiaa tarvitaan paljon, sillä muunnos vie omansa ja polttomoottorin hyötysuhde syö lisää. Välivaiheessa varmaan atomin halkeaminenkin on hyväksyttävä.

Petteri Räsänen


Tekniikan tohtori Juhani Laurikko VTT:ltä käsittelee power-to-X-tekniikkaa Suomen Autolehdessä 4/2021.
Suomen Autolehden tai sen irtonumeron voit tilata täältä.